Rowdon Avenue, Willesden

A large patio area belonging to a detached house in North West London.

The space was once a mass of uneven and ugly concrete paving, which the client wanted to transform into an open-feeling terrace for relaxing and enjoying their large garden from, as well as improve the garden’s appearance from inside the house.

The patio is surrounded by smooth rendered and painted retaining walls and a set of four metre wide steps provide a welcoming approach to the rest of the large raised garden. The paving used is light-coloured sawn sandstone with a dark blue brick inlay to highlight the shape of the area, and feature planters around the perimeter are planted with buxus balls and peonies.

Large thick pieces of the same sandstone with ‘bullnosed’ edges are used for the wall coping and step treads. New planting was added to existing planting in the raised beds behind the retaining walls, giving seasonal change and colour to the area.

Round copper lights set into the paving and walls beside the steps illuminate the feature planters and steps at night and provide ambient lighting to the garden.



Comments are closed.